Wie is de baas?

Je kent het misschien wel. Een collega die jou denkt te kunnen aanspreken op een manier alsof hij jouw baas is en leiding aan jou geeft. Je voelt je ongemakkelijk en zegt niets of je trekt je er niets van aan en bijt wellicht van je af, want waar bemoeit hij zich mee? Twee verschillende reacties op dezelfde situatie, die heel herkenbaar zijn. Toch kan het ook anders.

Stel: jouw collega heeft wat op te merken over de manier waarop jij je werk uitvoert en welke prioriteiten je daarbij stelt. Of hij maakt opmerkingen over jouw aan- en afwezigheid omdat je een opleiding volgt of in de Ondernemingsraad zit. Momenten die wel eens samenvallen met de reguliere teamvergadering. Gedraagt hij zich dan als collega of als jouw baas?

Het verschil tussen baas of collega zijn zit hem in de verantwoordelijkheid die iemand heeft. Met jouw leidinggevende maak je afspraken over je inzetbaarheid en tijdsbesteding. Met jouw collega maak je afspraken over de samenwerking omdat je nu eenmaal onderdeel bent van een team.

Spreekt een collega jou dus aan alsof hij jouw baas is, dan kunt je dit het beste benoemen. In eerste instantie niet ingaan op de inhoud maar terugverwijzen naar jullie leidinggevende die uiteindelijk de baas is van jullie allebei. Je legt het neer bij diegene die de verantwoordelijkheid heeft en jouw inzetbaarheid en tijdsbesteding in onderling overleg met jou heeft vastgesteld.

In tweede instantie kun je onderzoeken of er (meer) informatie in de boodschap van jouw collega zit. Op een of andere manier zegt het toch ook iets over jouw eigen verantwoordelijkheid. Soms kan een heldere en duidelijke communicatie voorkomen dat een collega van jou op de stoel van de baas gaat zitten. De meeste van dit soort ergernissen komen voort uit onduidelijkheid en onzekerheid. Daar kun jij zelf iets in doen door concrete afspraken te maken over de wederzijdse inzetbaarheid en jullie samenwerking.

Wil je meer weten over collegiale feedback en hoe je de rol van baas vermijdt? Neem dan gerust contact met mij op.