Je komt ze in elke organisatie tegen. Medewerkers die alleen maar lopen te klagen en te zeuren. Sommigen zelfs zo erg dat we ze al snel de naam azijnpisser geven. Ze gedragen zich zo als zuurpruim dat ze wel azijn moeten pissen. Klagen kan in een organisatie zo’n gemeengoed worden, dat we zelfs van een klaagcultuur kunnen spreken en dat is echt ‘killing’ voor optimaal functioneren en presteren. Maar wat doe je er aan?
Laten we vooropstellen dat iedere organisatie een bepaald percentage (men zegt wel eens zo’n 10-20%) kritische medewerkers heeft. Deze groep levert een wezenlijke bijdrage aan de organisatie. Ze weten vaak plannen en ideeën zo te verbeteren dat de organisatie (nog) beter kan functioneren. Hun inbreng wordt echter vaak gelabeld als klagen, omdat we opmerkingen op onze eigen plannen en ideeën meestal horen als kritiek.
In mijn leiderschapstrajecten bied ik leidinggevenden handvatten hoe het beste om te gaan met medewerkers die lopen te klagen en te zeuren. Elke klacht is namelijk een gratis advies, maar dan moet je hem wel kunnen horen, kunnen ombuigen naar eigen initiatief en dat kunnen/willen faciliteren. Daarvoor gebruik je drie verschillende talen.
Om een medewerker te begeleiden van klagen naar vragen, spreek je de taal van verlangen. Met andere woorden: je gaat op zoek naar welke vraag en verlangen onder de klacht zit. Dit inzicht en het helder hebben van zijn verlangen. geeft de medewerker vaak al heel veel rust. Met het helder hebben van het verlangen spreek je de taal van vertrouwen. Je ontlokt de medewerker bewoordingen waarmee hij laat merken waarover hij zelf de regie voor de vervulling van zijn verlangen zou willen pakken. Daarmee verdwijnt zijn klacht naar de achtergrond. Is de actie helder, dan bied je door middel van de taal van verbinding jouw ondersteuning aan. Je gaat het niet oplossen voor de ander, maar je faciliteert de actie van jouw medewerker door concrete afspraken te maken.
Uiteraard heb je ook goed geluisterd naar het klagen van je medewerker. Welke feedback kun je eruit halen ten aanzien van jouw eigen functioneren? Laat duidelijk zien wat je doet met de informatie die je hebt gekregen en koppel dit ook terug aan jouw medewerker. Zo wordt een klacht een serieus genomen advies.
Wil jij meer weten over hoe je om kunt gaan met klagen? Neem dan gerust contact met mij op en we sparren over de mogelijk interventies om hier veranderingen in aan te brengen in jouw team of organisatie.